zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilkomp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 lut 2017, 21:29
Płeć:

zadania

Post autor: kamilkomp »

Witam czy był by ktoś w stanie pomóc mi z tymi zadaniami?
oOtrzymać na podstawie definicji wzór na wyliczenie momentu bezwładności bryły względem osi przechodzącej przez jej geometryczny środek jeśli tworzy ją lekka prostokątna rama o wymiarach boku a i b i wierzchołkach której rozmieszczono cząstki o różnych masach, odpowiednio m1, m2, m3, m4. Przyjąć wartość momentu bezwładności samej ramy równą lr.

Korzystając z odpowiednich praw ruchu postępowego środka masy układu 2 cząstek o masach m1, m2, rozmieszczono wzdłuż osi x-ów odległych od siebie o d1 i od początku układu współrzędnych d0. Pokazać jak wyznaczyć położenie środka masy oraz jego przyspieszenie i pęd po czasie t=2s zakładając, że działają na te masy siły o współrzędnych F1 (0,5) oraz F2 (3,5 i -2)

Pokazać jak wyliczyć prędkość fazową fali mechanicznej na podstawie jej równania y(x,t)=0,5sin(8π t-0,1πx)

Wyjaśnić wykonując podglądowy rysunek zrywanie stropowego dachu domu. Uzasadnić wzór na siłe zrywającą. Na podstawie jakich reguł fizycznych wyjaśnimy to zjawisko.

Pokazać (otrzymać wzór z wyjaśnieniem) jak wyznaczyć gęstość ciała stałego nieregularnego i jego ciężar właściwy o masie m i znanej wartości siły wyporu Fw działającej na to ciało w wodzie.

oblicz: (π*(5*10-3)2 * (1,5*103 – 1,0 *103) * 9,81 * 5*10-1)/90*3*10-2


Pojazd o masie m porusza się ruchem jednostajnie zmiennym w górę drogi nachylonej pod kątem α do poziomu. Współczynnik tarcia y=0. Siła napędu wynosi Fn. Wykonać duży schematyczny rysunek tego ruchu z uwzględnieniem istotnych dla ruchu sił działających na pojazd oraz napisać wzór na przyspieszenie tego pojazdu (na podstawie drugiej zasady dynamiki oraz sił wynikających z rysunku i wyznaczonych wielkościami danymi).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Moment bezwładności dla układu mas punktowych liczysz z definicji \(I = \sum_{i} m_i r_i^2\) to czysta geometria, przekątne w prostokącie dzielisz na dwa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ