Korzystając z danych (dane jest "ro") oblicz opór 20m miedzianego drutu o średnicy 0,2m dla materiału:
a) srebro: 0.016 * 10⁻⁶
b) miedź: 0.017 * 10⁻⁶
c) glin: 0.030 * 10⁻⁶
d) żelazo: 0.098 * 10⁻⁶
e) nikiel: 0.118 * 10⁻⁴
oraz korzystając ze wzoru R=ro l/s znajdź jednostkę oporu właściwego.
z góry wielkie dzięki:)
opór właściwy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
W czym problem ? Masz wzór \(R = \rho \cdot \frac{l}{s}\), wszystkie wartości masz podane - podstawiasz i liczysz.
\(R\) - opór (ten, który masz obliczyć)
\(\rho\) - opór właściwy (podany, liczysz osobno R dla każdej z podanych wartości, masz ich 5, jak widzę)
\(l\) - długość przewodnika
\(s\) - pole poprzecznego przekroju przewodnika, masz podaną średnicę (oznaczmy ją \(d\)), czyli liczysz: \(s = \pi r^{2} = \pi(\frac{d}{2})^{2} = \frac{\pi d^{2}}{4}\)
Teraz rozumiesz ? Jeśli nie to napisz, w czym tkwi problem.
\(R\) - opór (ten, który masz obliczyć)
\(\rho\) - opór właściwy (podany, liczysz osobno R dla każdej z podanych wartości, masz ich 5, jak widzę)
\(l\) - długość przewodnika
\(s\) - pole poprzecznego przekroju przewodnika, masz podaną średnicę (oznaczmy ją \(d\)), czyli liczysz: \(s = \pi r^{2} = \pi(\frac{d}{2})^{2} = \frac{\pi d^{2}}{4}\)
Treść jest błędna, powinno być: "Korzystając z danych (dane jest "ro") oblicz opór 20m drutu o średnicy 0,2m dla materiału(...)", ponieważ masz obliczyć opór dla różnych materiałów, a nie tylko dla miedzi.seline pisze:Korzystając z danych (dane jest "ro") oblicz opór 20m miedzianego drutu o średnicy 0,2m dla materiału(...)
Teraz rozumiesz ? Jeśli nie to napisz, w czym tkwi problem.