zadanie-ruch jednostajnie przyspieszony.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie-ruch jednostajnie przyspieszony.
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej i w trzeciej sekundzie ruchu przebywa drogę 12 m. Oblicz drogę przebytą przez to ciało w drugiej sekundzie ruchu. Ile wynosi przyspieszenie w tym ruchu?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Zacznijmy od przyspieszenia:
\(a\)- przyspieszenie.
\(s= \frac{at^2}{2}\)
skoro
\(12= \frac{a \cdot 3^2}{2}\)
czyli
\(12= \frac{9a}{2}\)
czyli
\(a= \frac{8}{3}(m/s^2)\)
No to w drugiej sekundzie:
\(s= \frac{ \frac{8}{3} \cdot 2^2 }{2} = \frac{16}{3} m\)
\(a\)- przyspieszenie.
\(s= \frac{at^2}{2}\)
skoro
tojowita_73 pisze:Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej i w trzeciej sekundzie ruchu przebywa drogę 12 m.
\(12= \frac{a \cdot 3^2}{2}\)
czyli
\(12= \frac{9a}{2}\)
czyli
\(a= \frac{8}{3}(m/s^2)\)
No to w drugiej sekundzie:
\(s= \frac{ \frac{8}{3} \cdot 2^2 }{2} = \frac{16}{3} m\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: zadanie-ruch jednostajnie przyspieszony.
W trzeciej z kolei ale jest to jedna sekunda pomiędzy trzecią a drugą z kolei a nie trzy więcjowita_73 pisze:Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym bez prędkości początkowej i w trzeciej sekundzie ruchu przebywa drogę 12 m. Oblicz drogę przebytą przez to ciało w drugiej sekundzie ruchu. Ile wynosi przyspieszenie w tym ruchu?
\(S = \frac{a\Delta t}{2} = \frac {a(3^2-2^2)}{2} = \frac{5a}{2}\)
stąd po podstawieniu s = 12 m otrzymamy przyspieszenie a = 4,8 \(\frac{m}{s^2}\)
postępując podobnie obliczysz drogę w drugiej sekundzie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl