Fizyka Pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rolajnaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 sty 2017, 19:21
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Fizyka Pomocy!

Post autor: rolajnaa »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiazaniu zadań.

1) oblicz prędkość jaką zyska wiadro o masie m1 spadające do studni o głebokosci h , na linie naciagnietej na pal o masie m2 i o promieniu r. oblicz czas kiedy wiadro osiągnie dno.

2) jak zmieni się częstotliwość obrotu tancerki na odzie jesli po przyciagnieciu ramion jej moment bezwaldnosci zmiejszy się dwukrotnie, jak zmieni się jej energia?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

1. \(RN = I_o\epsilon\)
\(a = R\epsilon\)
v = at

2. \(L = I\omega = constans\) więc skoro moment zmniejszył sie dwukrotnie to częstotliwość obrotów wzrosła tyle samo razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ