Zad 1.
Silnik napedzający windę zasilany jest napięciem 400V. Sprawność silnika wynosi 95%. Silnik napędza windę która porusza się ruchem jednostajnym z prędkością 2 m/s, a wypadkowa siła napięcia lin równa jest 2kN. Oblicz:
a) natężenie prądu płynącego przez natężenie silnika
b) moc cieplną przekazywaną przez silnik do otoczenia
c) opór zwojów silnika
Praca prądu elektrycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Rozwiąż układ r-ń:
0,95UIt = Fh
\(v = \frac{h}{t}\)
0,95UIt = Fh
\(v = \frac{h}{t}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl