rzut ukośny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mahidevran
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

rzut ukośny

Post autor: mahidevran »

Rysunek przedstawia wykres równania toru wyrzuconej ukośnie piłki. Oblicz:
d) jej szybkość po 0,5 s od chwili wyrzucenia;
e) kąt zawarty między prędkością i przyspieszeniem piłki po 0,5 s od chwili wyrzucenia.

Proszę o dokładne wytłumaczenie :)

Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Niestety rysunek jest ucięty i nie można odczytać zasięgu rzutu ale ty zapewne posiadasz kompletny, oryginalny wykres więc po odczytaniu podstawisz do wzoru \(x(t) = V_{ox}t\) i obliczysz prędkość początkową a dalej już prosto: składowa \(V_{ox} = V_ocos\alpha\) jest stała, a \(V_y(t) = V_{oy} -gt\) podstawiasz czas i wypadkową szybkość policzysz z tw. Pitagorasa, kąt odczytaj z wykresu.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ