Sprężyny, dynamika ruch harmoniczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koqsu123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 sty 2017, 20:33
Płeć:

Sprężyny, dynamika ruch harmoniczny

Post autor: koqsu123 »

Witam,
jak rozwiązać poniższe zadania, mógłbym również prosić o ich wytłumaczenie, nie wiem jak się za nie zabrać.

1. Dwie sprężyny o współczynnikach sprężystości k1, k2 połączono szeregowo. Wyznaczyć współczynniki sprężystości k3 sprężyny zastępczej, jeżeli k1 = 3k2

2. Znaleźć zależność a(t), v(t), x(t) dla ruchu cząstek:
a) Ładunek q o masie m porusza się w polu elektrycznym E = [0, Eo,0]; warunki początkowe va(0) = vo, x(0) = 0
b) Ładunek q o masie m porusza się w polu elektrycznym E = [0, Eo * coswt, 0]; warunki początkowe va(0) = vo, x(0) = 0

3. Na samochód o masie m działa siła oporu F = -bmv. Prędkość początkowa samochodu v0 (v0, 0). Znaleźć zależność prędkości i położenia samochodu w funkcji czasu r0 = (0,0)

Z góry bardzo dziękuje
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ