Prawa gazowe sprawdzenie zad

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Prawa gazowe sprawdzenie zad

Post autor: Stafu12 »

Witam czy mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć czy te zadanie jest dobrze rozwiązane :?:

Zad
W temperaturze 20 stopni C jest gaz pod ciśnieniem 5000 hPa. Jakie ciśnienie spowoduje
dwukrotny wzrost gęstości gazu, jeżeli jednocześnie temperatura wzrośnie o 80 stopni C.

rozwiązanie
t1=20 stopni C =293k
t2=100stopni c =373k
P1=5000hPa=500000Pa

v2=1/2v1

(p1*v1)/t1=(p2*v2)/t2
P2=(p1*v1*t2)/(t*v2)
P2=(500000*373k*v1)/(293k*1/2*v1)=1,27*10^6
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

to zadanie nie jest rozwiązane do końca ale jesteś na dobrej drodze:
viewtopic.php?f=28&t=81772&p=298991#p298991
nie klonuj postów skoro dotyczą tego samego problemu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Post autor: Stafu12 »

Czego brakuje, że nie jest rozwiązane?
A jeszcze mam drugie rozwiązanie i tam v2=2v1 czy to jest źle i dlaczego? Bo biorąc tak na chłopski rozum to tak by było
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jednostek i interpretacji wyniku czyli odpowiedzi.
Poza tym używaj LaTeX'a viewtopic.php?f=21&t=12615 , bo twój zapis jest nieczytelny. Chłopski rozum często zawodzi, gdy pojawiają się inne skale i jednostki, do których jest on przyzwyczajony. Dwukrotny wzrost gęstości nastąpi gdy masa nie ulegnie zmianie za to objętość dwukrotnie zmaleje .
Ostatnio zmieniony 17 sty 2017, 09:54 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Stafu12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 16 sty 2017, 17:13
Płeć:

Re: Prawa gazowe sprawdzenie zad

Post autor: Stafu12 »

A jeszcze te pytanie co do tego v2 czy jakbym podstawil za za v2=2v1 to czemu byłoby źle?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jeśli ruszyłbyś swoim chłopskim ? rozumem, to byś doszedł do wniosku, że jeśli objętość późniejsza była dwukrotnie większa od wcześniejszej, co oznaczałoby rozprężanie gazu, to jego gęstość by zmalała zamiast wzrosnąć. Mam nadzieję, że nie za długie to zdanie wielokrotnie podrzędnie złożone ale już tak mam ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ