Witam
Czy mógłby mi ktoś pomoc w rozwiązaniu tych zadan :
1.W temperaturze 20 stopni Cjest gaz pod ciśnieniem 5000 hPa. Jakie ciśnienie spowoduje
dwukrotny wzrost gęstości gazu, jeżeli jednocześnie temperatura wzrośnie o 80 stopni C?
2.Znaleźć objętość zajmowaną przez mieszaninę złożoną z 2,8 kg azotu i 3,2 kg tlenu w
temperaturze 17 stopni C i pod ciśnieniem 4000 hPa.
3.Znaleźć prędkość rozchodzenia się poprzecznych fal dźwiękowych w strunie stalowej o
średnicy 1 mm, naciągniętej siłą 100 N.
Prosiłbym o opisanie wzoru czy znaków jakie się w nim znajdują.
Do zadań mam odpowiedzi lecz nie mogę zaręczyć czy są poprawne: 1. 3180hPa ; 2. 1,3m^3 ; 128,6m/s
3 zadania , fale,termodynamika/prawagazowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. \(gęstość =\frac{masa}{objętość}\) jeżeli masa gazu się nie zmienia, a takie powinno być założenie w tym zadaniu, to potrzebujesz tylko znaleźć zmiane objętości a tę z kolei łatwo wyznaczysz z r-nia stanu gazu \(\frac{p_1V_1}{T_1} = \frac{p_2V_2}{T_2}\) .
uwaga: r-nie stanu gazu działa dla temperatur bezwzględnych T[K] = \(t[C^o]\) +273,15.
2. zastosuj prawo Daltona
3. wygugluj wzór na prędkość fali i podstaw
uwaga: r-nie stanu gazu działa dla temperatur bezwzględnych T[K] = \(t[C^o]\) +273,15.
2. zastosuj prawo Daltona
3. wygugluj wzór na prędkość fali i podstaw
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl