Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
temat :Rzut poziomy , równania ruchu
\(\begin{cases} x = 5 \cdot t\\ y= 10- \frac{qt^2}{2}\end{cases}\)
Potrzebny jest czas opadania :\(y=0\)\(\\) czyli \(\\)\(t_{opadania }= \sqrt{\frac{20}{q}}\) \(s\)
Szukana szybkość \(v\) \(\\)w chwili zetknięcia się z ziemią : \(v= \sqrt{5^2+ ( q \cdot t_{opadania} )^2}\)
czyli \(v= \sqrt{ 25+ 20q}\) \(\frac{m}{s}\) , \(q \approx 9.81\)
\(\begin{cases} x = 5 \cdot t\\ y= 10- \frac{qt^2}{2}\end{cases}\)
Potrzebny jest czas opadania :\(y=0\)\(\\) czyli \(\\)\(t_{opadania }= \sqrt{\frac{20}{q}}\) \(s\)
Szukana szybkość \(v\) \(\\)w chwili zetknięcia się z ziemią : \(v= \sqrt{5^2+ ( q \cdot t_{opadania} )^2}\)
czyli \(v= \sqrt{ 25+ 20q}\) \(\frac{m}{s}\) , \(q \approx 9.81\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
przyspieszenie ziemskie oznacza się symbolem g (q-zarezerwowane jest dla ładunku) i w tego typu zadaniach można podstawiać jego przybliżona wartość 10 \(\frac{m}{s^2}\)
podawanie
podawanie
jest fizycznym wielbłądem i to do sześcianu: 1. zły symbol, 2. kropka zamiast przecinka (to nie USA), 3. brak jednostek, fizyka to nie tylko matematyka lecz coś więcejPanko pisze: \(q \approx 9.81\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
oczywiście wszystko można mieć gdzieś nawet sowę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl