Energia, ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arnagorn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 20 lis 2016, 10:08

Energia, ruch obrotowy

Post autor: arnagorn »

Cześć. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy dobrze zrobiłem zadanie?

Okrągły talerz kręcący się z \(f=20 [obr/s]\) i momencie bezwładności I=0,25 \([kg*m^{2} ]\) opada na drugi taki sam, nieruchomy, ze stałą osią, tak, że jego oś jest styczna do krawędzi tego, który opadł. Talerze się sklejają. Jaka będzie końcowa energia kinetyczna układu?

wprowadziłem \(\omega_1\)- prędkość obracającego się talerza
\(\omega_2\) - prędkość układu po upadku
\(I_1\) - moment bezwładności talerza
\(I_2\) - moment bezwładności układu
r - promień talerza
Z Zasady zachowania momentu pędu liczę tak:
\(L_1=I_1*\omega_1 = I_2*\omega_2 = L_2\)

z tw. Steinera mam \(I_2=I_1 + mr^{2} = \frac{3}{2}mr^{2} = 3I_1\)
dalej
\(\frac{1}{2}mr^{2}*\omega_1 = \frac{3}{2}mr^{2}*\omega_2\)
z tego \(\omega_2 = \frac{1}{3} \omega_1\)
\(\omega_1 = 2 \pi*f\)
\(E_{końc} = \frac{I_2\omega_2^{2}}{2} = \frac{3I_1* \frac{1}{9}\omega_1^{2}}{2} = \frac{3*0,25* \frac{1}{9}*(2\pi*f)^{2}}{2} = 657,31 J\)


Gdzieś jest błąd?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

wydaje się, że jest ok ale nie zapisuj w danych wielkości a jednostek w nawiasach[] bo to błąd
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ