Statek o masie 10 000t płynąc z prędkością 20 węzłów, uderzył w nieruchomą górę lodową, w wyniku czego wbił się w nią i zaczął pchać przed sobą z prędkością 2 węzłów. Zakładając, że silniki statku przestały działać w momencie zderzenia można oszacować masę góry na..
Bardzo proszę o jakies nakierowanie z góry dziękuje!
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Fizyka
zastosuj zasadę zachowania pędu ( tu dla zderzenia niesprężystego)
\(10^4 \cdot 20+ 0= (10^4+m_{góry} ) \cdot 2\)
\(m_{góry }= 9 \cdot 10^4\)\(\\)\(ton\)
\(10^4 \cdot 20+ 0= (10^4+m_{góry} ) \cdot 2\)
\(m_{góry }= 9 \cdot 10^4\)\(\\)\(ton\)