Sprawdzenie zadania o współczynniku tłumienia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ub27
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 08 sty 2017, 14:32
Płeć:

Sprawdzenie zadania o współczynniku tłumienia

Post autor: ub27 »

Znaleźć współczynnik tłumienia drgań wahadła matematycznego. Znana jest długość wahadła oraz wiadomo, że podczas pierwszego wahnięcia wahadło wychyliło się o A1, zaś podczas drugiego w tę samą stronę o A2.
Rozpisałem sobie to tak:
\(A1=A0*e^{- \beta t}\)
\(A2=A0*e^{- \beta (t+T)}\)
\(A1=N*A2\)
z czego wynika (po przekształceniach):
\(\beta = \frac{ln (N)}{T}\)
czyli:
\(\beta = \frac{ln\frac{A1}{A2}}{2\pi\sqrt{\frac{l}{g}}}\).


Czy rozwiązałem to zadanie dobrze?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

chiba tak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ