Witam, mam problem z jednym zadaniem, prosiłabym o dokładne wytłumaczenie.
Na dnie rynienki w kształcie półokręgu o średnicy 160 cm połozno klocek o masie m2 = 15 g. Drugi klocek o masie m1= 25 g umieszczono w punkcie A, a nastepnie go opuszczono.
Oblicz:
a) maksymalna wysokosc, na ktora wziosa sie w rynience klocki po niesprezystym zderzeniu
b) maksymalny kąt, o który odchylą sie od pionu zlepione klocki. Rysunek wyglada tak:
energia mechaniczna, praca, moc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Trzy etapy :
................................................................................................................
\(m_1\) tuz przed zderzeniem z \(\\)\(m_2\) , stosuję zasadę zachowania energii mechanicznej
\(m_1qR=\frac{m_1v_1^2}{2}\) , \(\\) stąd\(\\) \(v_1= \sqrt{2qR}\)
gdzie \(R= \frac{160}{2} =80cm= 0.8m\)
\(v_1\) prędkość masy \(m_1\) na dole przed zderzeniem.
..................................................................................................................
zderzenie niesprężyste : stosuje zasadę zachowania pędu
\(m_1 \cdot v_1+m_2 \cdot 0=(m_1+m_2) \cdot v\)
\(v=\frac{m_1v_1}{m_1+m_2}\)
\(v\) , prędkość na dole masy po zlepieniu
...................................................................................................................
do zlepieńca stosuje zasadę zachowania energii mechanicznej
\(\frac{(m_1+m_2)v^2}{2} = (m_1+m_2)q \cdot h\)
\(h=\frac{v^2}{2q}\) \(\\) \(\\) ,\(\\)\(h--\) wysokość na jaką się wzniesie ( licząc od dna półkola)
....................................................................................................................
oznaczę \(\alpha\) , maksymalny kąt odchylenia od pionu ( położenie na wysokości \(h\) )
wtedy \(\cos \alpha =\frac{R-h}{R}\)
................................................................................................................
\(m_1\) tuz przed zderzeniem z \(\\)\(m_2\) , stosuję zasadę zachowania energii mechanicznej
\(m_1qR=\frac{m_1v_1^2}{2}\) , \(\\) stąd\(\\) \(v_1= \sqrt{2qR}\)
gdzie \(R= \frac{160}{2} =80cm= 0.8m\)
\(v_1\) prędkość masy \(m_1\) na dole przed zderzeniem.
..................................................................................................................
zderzenie niesprężyste : stosuje zasadę zachowania pędu
\(m_1 \cdot v_1+m_2 \cdot 0=(m_1+m_2) \cdot v\)
\(v=\frac{m_1v_1}{m_1+m_2}\)
\(v\) , prędkość na dole masy po zlepieniu
...................................................................................................................
do zlepieńca stosuje zasadę zachowania energii mechanicznej
\(\frac{(m_1+m_2)v^2}{2} = (m_1+m_2)q \cdot h\)
\(h=\frac{v^2}{2q}\) \(\\) \(\\) ,\(\\)\(h--\) wysokość na jaką się wzniesie ( licząc od dna półkola)
....................................................................................................................
oznaczę \(\alpha\) , maksymalny kąt odchylenia od pionu ( położenie na wysokości \(h\) )
wtedy \(\cos \alpha =\frac{R-h}{R}\)