Witam, prosze o pomoc . Prosiłabym o dokładne wytlumaczenie. Z góry dziękuje.
I Po poziomej powierzchni z szybkoscią 1 m/s porusza sie wózek o masie 20 kg. Na wozek spada pionowo worek stalowych nakrętek o masie 40 kg.
1. Oblicz szybkość wózka wraz z workiem.
2. Oblicz o ile zmniejszyła sie wartosc pedu wózka na skutek upadku worka.
3. Oblicz, o ile wzrosła wartosc pedu worka w kierunku poziomym.
4.Wyjasnij, dlaczego ped wozka w kierunku pionowym zmalał do zera.
praca moc energia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Dlaczego ukrywasz się po znaczkiem dla facetów ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1. ZZP: \(m_1v_1= (m_1+m_2)v_2\), po podstawieniu\(v_2 = \frac{1}{3} \frac{m}{s}\)
2. \(\Delta p = p_2-p_1 = \frac{40}{3} \frac{kgm}{s}\)
3. o tyle o ile zmalał pęd wózka
4. pęd wózka w kierunku pionowym był równy zeru zarówno przed jak i po zderzenie.
kto wymyśla takie inteligentne zadania ?
2. \(\Delta p = p_2-p_1 = \frac{40}{3} \frac{kgm}{s}\)
3. o tyle o ile zmalał pęd wózka
4. pęd wózka w kierunku pionowym był równy zeru zarówno przed jak i po zderzenie.
kto wymyśla takie inteligentne zadania ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl