Witam mam do zrobienia 2 zadania a jestem zielony, z gory dziekuje zapomoc
1) W jakiej odleglosci od zwierciadla wkleslego nalezy umiescic przedmiot by otrzymac obraz trzykrotnie powiekszony. promien krzywizny zwierciadla wynosi 60 cm
2 Zdolnosc zbierajaca dwuwypuklej soczewki w powietrzu jest rowna Z1=4D a w wodzie Z2=2D. jaki jest wspolczynnik zalamania materialu z ktorego zrobiona jest soczewka? Wspolczynik zalamania wody n=1,33
Z gory dzieki za pomoc
zadania z optyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
W jakiej odległości od zwierciadła wklęsłego należy umieścić przedmiot by otrzymać obraz trzykrotnie powiększony (p).
Promień krzywizny zwierciadła (2f) wynosi 60 cm.
x - odległość przedmiotu od zwierciadła
y - odległość obrazu od zwierciadła
f - ogniskowa
p - powiększenie
\(\frac{1}{x}+ \frac{1}{y}= \frac{1}{f}
p=|\frac{y}{x}| \Rightarrow y=px
\frac{1}{x}+ \frac{1}{px}= \frac{1}{f}
\frac{1}{f}= \frac{p+1}{px}
x= \frac{f(p+1)}{p}
x= \frac{0,3(3+1)}{3}=0,4m
f<x<2f \wedge p>1\)
obraz rzeczywisty, powiększony, odwrócony
Promień krzywizny zwierciadła (2f) wynosi 60 cm.
x - odległość przedmiotu od zwierciadła
y - odległość obrazu od zwierciadła
f - ogniskowa
p - powiększenie
\(\frac{1}{x}+ \frac{1}{y}= \frac{1}{f}
p=|\frac{y}{x}| \Rightarrow y=px
\frac{1}{x}+ \frac{1}{px}= \frac{1}{f}
\frac{1}{f}= \frac{p+1}{px}
x= \frac{f(p+1)}{p}
x= \frac{0,3(3+1)}{3}=0,4m
f<x<2f \wedge p>1\)
obraz rzeczywisty, powiększony, odwrócony