Witam
Będę Wam bardzo wdzięczna jeśli rozwiążecie mi to zad.. rozwiazanie jest mi potrzebne na jutro.. ja tego nie rozwiąże bo naprawde nie umiem.. pomóżcie .. oto one:
zad.1
Ile wynosi praca wyjścia elektronów dla pewnego metalu, jeżeli pada na niego promieniowanie o dł. fali 600m?
Fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Myślę, że powinno być jeszcze podane, że ta dł. fali to długość graniczna dla zjawiska fotoelektrycznego dla tego metalu. Lub powinni napisać, że energia kinetyczna wybijanych elektronów wynosi 0. Po 2 to nie są metry tylko z pewnością NANOmetry ! Bo inaczej tego zadania nie da się zrobić, z jedną tylko daną. W każdym razie zakładając, że energia kinetyczna wybijanych elektronów wynosi 0 możemy wyznaczyć \(W_w\) - pracę wyjścia z wzoru na efekt fotoelektryczny.
\(hf=W_w +E_{kmax}\)
gdzie : h - stała Plancka, f- częstotliwość
Jeśli \(E_{kmax}=0\) to :
\(hf_{gr}=W_w\) gdzie \(f_{gr}\) - częstotliwość graniczna
Musimy wykorzystać wzór na dł. fali, czyli \(\lambda= \frac{v}{f}\) v=c czyli prędkości światła.
Po przekształceniach mamy \(f= \frac{c}{\lambda_{gr}}\) Wstawiamy do wzoru na pracę wyjścia i mamy
\(W_w= \frac{hc}{\lambda_{gr}}\) długość graniczną fali mamy podaną i wynosi ona 600 nm, czyli \(600 \cdot 10^{-9}m \Rightarrow 6 \cdot 10^{-7}m\)
Obliczamy \(W_w\)
\(W_w= \frac{6,63 \cdot 10^{-34} \cdot 3 \cdot 10^8}{6 \cdot 10^{-7}} \Rightarrow 3,315 \cdot 10^{-19}J\)
\(hf=W_w +E_{kmax}\)
gdzie : h - stała Plancka, f- częstotliwość
Jeśli \(E_{kmax}=0\) to :
\(hf_{gr}=W_w\) gdzie \(f_{gr}\) - częstotliwość graniczna
Musimy wykorzystać wzór na dł. fali, czyli \(\lambda= \frac{v}{f}\) v=c czyli prędkości światła.
Po przekształceniach mamy \(f= \frac{c}{\lambda_{gr}}\) Wstawiamy do wzoru na pracę wyjścia i mamy
\(W_w= \frac{hc}{\lambda_{gr}}\) długość graniczną fali mamy podaną i wynosi ona 600 nm, czyli \(600 \cdot 10^{-9}m \Rightarrow 6 \cdot 10^{-7}m\)
Obliczamy \(W_w\)
\(W_w= \frac{6,63 \cdot 10^{-34} \cdot 3 \cdot 10^8}{6 \cdot 10^{-7}} \Rightarrow 3,315 \cdot 10^{-19}J\)