proszę o pomoc...
trudno jest mi ogarnąć magnetyzm a fizykę bardzo lubię...
ratujcie
Zad 1
(nie mam pojęcia skąd nauczycielka ma te zadania)
Elektrownia wysyła energię elektryczną przewodem miedzianym (ro=1,8*10^-8 om*m) o przekroju S=36 mm2 na odległość 20 km. Jakie napięcie panuje u odbiorcy, jeżeli elektrownia wysyła prąd o natężeniu I=20A pod napięciem U=5000V?
Zad 2
Elektron o zerowej energii kinetycznej zostaje przyspieszony różnicą potencjałów U=10^4V i wchodzi w obszar jednorodnego pola magnetycznego o indukcji B=0,5T. Linie sił pola skierowane są prostopadle do prędkości elektronu. Obliczyć moment pędu przyspieszonego elektronu, przyjmując jego masę m=9*10^-31kg ze stałą (nie uwzględniać zmiany masy elektronu wraz z prędkością)
Zad 3
Elektron będący początkowo w spoczynku został przyspieszony w czasie t=10^-6s w jednorodnym polu elektrycznym o natężeniu E=8,28V/m i następnie zbiegł do pola magnetycznego o indukcji B=10^-5T. Wektor prędkości elektronu jest prostopadły do wektora indukcji magnetycznej. Obliczyć przyspieszenie dośrodkowe elektronu.
Ładunek e-: q=1,6*10^-19 C, masa e-=9,1*10^-31kg
MAGNETYZM
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
3.
Z własności pola eletrycznego i z warunków zadania
\(\vec{E}= \frac{F}{q}= \frac{m*a}{q}= \frac{m* \Delta v}{q* \Delta t}= \frac{m*v_k}{q*t} \Rightarrow v_k= \frac{E*q*t}{m\)
W polu mgnetycznym mamy
\(F_L=B*q*v=m* a_r \Rightarrow a_r= \frac{B*q*v}{m} = \frac{B*q*E*q*t}{m*m}= \frac{B*q^2*E*t}{m^2} [ \frac{m}{s^2}]\)
Obliczenia chyba nie będą problemem.
Z własności pola eletrycznego i z warunków zadania
\(\vec{E}= \frac{F}{q}= \frac{m*a}{q}= \frac{m* \Delta v}{q* \Delta t}= \frac{m*v_k}{q*t} \Rightarrow v_k= \frac{E*q*t}{m\)
W polu mgnetycznym mamy
\(F_L=B*q*v=m* a_r \Rightarrow a_r= \frac{B*q*v}{m} = \frac{B*q*E*q*t}{m*m}= \frac{B*q^2*E*t}{m^2} [ \frac{m}{s^2}]\)
Obliczenia chyba nie będą problemem.