zadanie z prądu stałego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadanie z prądu stałego
Nominalne parametry dwóch żarówek wynoszą 60 i 100 W oraz napięcie 220 V. Oblicz moc każdej z nich przy połączeniu a) szeregowym; b) równoległym.
b. przy połączeniu równoległym moc żarówek jest równa mocy znamionowej.
a. Przy połączeniu szeregowym
\(R_1= \frac{U^2}{P1},R_2= \frac{U^2}{P2}\)
Opór całkowity obwodu wynosi
\(R=R_1+R_2=U^2* \frac{P_1+P_2}{P_1*P_2}\)
Natężenie prądu w takim obowodzie wynosi
\(I= \frac{U}{U^2* \frac{P_1+P_2}{P_1*P_2}}= \frac{P_1*P_2}{(P_1+P_2)*U}\)
Moc świecenia każdej z żarówek wynosi
\(P_{1s}=I^2*R_1=\frac{P_1^2*P_2^2}{(P_1+P_2)^2*U^2}* \frac{U^2}{P_1}= \frac{P_2^2*P_1}{(P_1+P_2)^2}= \frac{100^2*60}{(60+100)^2}[W]\)
\(P_{2s}=I^2*R_2=\frac{P_1^2*P_2^2}{(P_1+P_2)^2*U^2}* \frac{U^2}{P_2}= \frac{P_2*P_1^2}{(P_1+P_2)^2}= \frac{100*60^2}{(60+100)^2}[W]\)
Wniosek: mocniejsza zarówka słabiej swieci w połaczeniu szeregowym.
a. Przy połączeniu szeregowym
\(R_1= \frac{U^2}{P1},R_2= \frac{U^2}{P2}\)
Opór całkowity obwodu wynosi
\(R=R_1+R_2=U^2* \frac{P_1+P_2}{P_1*P_2}\)
Natężenie prądu w takim obowodzie wynosi
\(I= \frac{U}{U^2* \frac{P_1+P_2}{P_1*P_2}}= \frac{P_1*P_2}{(P_1+P_2)*U}\)
Moc świecenia każdej z żarówek wynosi
\(P_{1s}=I^2*R_1=\frac{P_1^2*P_2^2}{(P_1+P_2)^2*U^2}* \frac{U^2}{P_1}= \frac{P_2^2*P_1}{(P_1+P_2)^2}= \frac{100^2*60}{(60+100)^2}[W]\)
\(P_{2s}=I^2*R_2=\frac{P_1^2*P_2^2}{(P_1+P_2)^2*U^2}* \frac{U^2}{P_2}= \frac{P_2*P_1^2}{(P_1+P_2)^2}= \frac{100*60^2}{(60+100)^2}[W]\)
Wniosek: mocniejsza zarówka słabiej swieci w połaczeniu szeregowym.