Optyka - ważne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bezimienna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 57
Rejestracja: 26 sty 2010, 16:01

Optyka - ważne

Post autor: bezimienna »

Zad.1 Zad2. Soczewkę dwuwypukłą ograniczoną powierzchniami o jednakowcyh promienach krzywizny, równych 12cm, umieszczono w takiej odległości od przedmiotu, że powiększenie otrzymanego na ekranie obrazu jest równe p. Oblicz odległość przedmiotu od ekranu jesli:
a) p=2
b) p= 0,5
c) p=1
Wspólczynnik załamania materiału soczewki względem otoczenia (powietrze) wynosi 1,5.


Zad2. Soczewkę, o której mowa w poprzedniom zadanniu, umieszczono w w dozie o współczynniku =1,33 Oblicz ogniskową soczewki w wodzie.
BetrR65
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 21 lut 2010, 12:51
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: BetrR65 »

\(\frac{1}{x}+ \frac{1}{y} = \frac{1}{f} =( \frac{n_1}{n}-1 )*( \frac{1}{r_1} + \frac{1}{r_2} )\)
W zadaniu 1 mamy
\(r_1=r_2=r
n=1
y=p*x\)

Stąd
\(x= \frac{2*(n_1-n)*p}{r*(1+p)*n}\)

W zad. 2 n=1,33. Należy policzyć x, a następnie f ze wzoru
\(f=x* \frac{p}{p+1}\)
ODPOWIEDZ