Fizyka - prędkość kosmiczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fiolek93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 mar 2010, 15:42

Fizyka - prędkość kosmiczna

Post autor: fiolek93 »

Sluchajcie nie moge rozwiazac zadania prosze pomocy potrzebuje na jutro!!!!!

Trzeba obliczyc predkosc 1 i 2 kosmiczna dla ksiezyca.Masa ksiezyca 7,36*10do potegi 22 a promien ksiezyca 1,73*10do potegi 6m.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

podstaw dane do wzorów:

\(v_I=\sqrt{\frac{GM}{R}}
v_{II}=\sqrt{\frac{2GM}{R}}\)
ODPOWIEDZ