3 zadania z prądu stałego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

3 zadania z prądu stałego

Post autor: mcmcjj »

1. Ile ładunku elektrycznego przepływa przez poprzeczny przekrój przewodnika o polu \(S = 12 mm^{2}\) w ciągu \(t = 1 min\), jeśli natężenie pola elektrycznego w przewodniku wynosi \(E = 0,12 \frac{V}{m}\), a opór właściwy materiału, z którego wykonany jest przewodnik to \(p = 10^{-7} om \cdot m\) ?

2. Oblicz przewodnictwo właściwe materiału przewodnika, w którym przy natężeniu pola elektrycznego \(E = 0,5 \frac{V}{m}\) płynie prąd elektryczny o gęstości \(j = 2 \frac{kA}{m^{2}}\).

3. Jaki opór powinien mieć opornik połączony szeregowo z żarówką, aby po ich przyłączeniu do źródła o napięciu \(U_{1} = 200 V\) spadek napięcia na żarówce wynosił \(U_{0} = 80 V\) i płynął przez nią prąd o natężeniu \(I_{0} = 0,2 A\) ?
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

Post autor: mcmcjj »

Pomoże ktoś ?
ODPOWIEDZ