Jak zmieni się okres drgań wahadła, jeżeli jego długość zmniejszymy o 3/4 długości początkowej?
Bardzo proszę o pomoc!!
ruch drgający i falowy zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}\)
\(T_2=2\pi \sqrt{\frac{l_2}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{l-\frac{3}{4}l}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{\frac{1}{4}l}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{l}{4g}}=2\pi \cdot \frac{1}{2} \sqrt{\frac{l}{g}}=\pi \sqrt{\frac{l}{g}}\)
\(\frac{T_2}{T}=\frac{\pi \sqrt{\frac{l}{g}}}{2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}}=\frac{1}{2} \ \Rightarrow \ T_2=\frac{1}{2} T\)
odp: okres drgań zmaleje o połowę
\(T_2=2\pi \sqrt{\frac{l_2}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{l-\frac{3}{4}l}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{\frac{1}{4}l}{g}}=2\pi \sqrt{\frac{l}{4g}}=2\pi \cdot \frac{1}{2} \sqrt{\frac{l}{g}}=\pi \sqrt{\frac{l}{g}}\)
\(\frac{T_2}{T}=\frac{\pi \sqrt{\frac{l}{g}}}{2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}}=\frac{1}{2} \ \Rightarrow \ T_2=\frac{1}{2} T\)
odp: okres drgań zmaleje o połowę