Praca potrzebna do naładowania kondensatora.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Praca potrzebna do naładowania kondensatora.

Post autor: tometomek91 »

Jak wielką pracę należy wykonać, by naładować kondensator ładunkiem \(Q\) tak, aby między płytkami było pole o natężeniu \(E\)? Odległość między płytkami wynosi \(d\).
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(W=\frac{CU^2}{2}
E=\frac{U}{d} \ \Rightarrow\ U=E\cdot d
C=\frac{Q}{U} \ \Rightarrow \ C=\frac{Q}{E\cdot d}\)


\(W=\frac{\frac{Q}{E\cdot d} \cdot (E\cdot d)^2}{2}
W=\frac{Q\cdot E \cdot d}{2}\)
tometomek91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 133
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:57
Podziękowania: 42 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Post autor: tometomek91 »

Dzięki!
ODPOWIEDZ