długość wahadła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
arch17
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:05

długość wahadła

Post autor: arch17 »

Oblicz długość wahadła, którego okres drgań wynosi 2 s. Przyjmij g=10m/s(kwadrat).

Błagam o pomoc!!
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(T=2\pi \sqrt{\frac{l}{g}}
T^2=\frac{4\pi^2l}{g}
l=\frac{T^2 g}{4\pi^2}
l=\frac{(2s)^2\cdot 10 \frac{m}{s^2}}{2\pi^2}=2,03m\)
ODPOWIEDZ