1.Oblicz z jaką prędkością porusza się metrowa linijka jeżeli według nieruchomego obserwatora ma ona długość 0,5m?
2.Wyjaśni dlaczego obserwator w rakiecie poruszającej się z prędkością 0,8c nie zauważy skrócenia linijki w swoim układzie odniesienia?
prędkość swiatła- 2 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 maja 2009, 21:41
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
1.
\(l=l_o\cdot \sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,5l=l\cdot \sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,5=\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,25=1-\frac{v^2}{c^2}
\frac{v^2}{c^2}=\frac{3}{4}
\frac{v}{c}=\frac{\sqrt{3}}{2}
v=\frac{\sqrt{3}}{2}c\)
2.
linijka względem obserwatora jest nieruchoma, więc obserwator nie zauważy jej skrócenia
\(l=l_o\cdot \sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,5l=l\cdot \sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,5=\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}
0,25=1-\frac{v^2}{c^2}
\frac{v^2}{c^2}=\frac{3}{4}
\frac{v}{c}=\frac{\sqrt{3}}{2}
v=\frac{\sqrt{3}}{2}c\)
2.
linijka względem obserwatora jest nieruchoma, więc obserwator nie zauważy jej skrócenia