motocyklista

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

motocyklista

Post autor: paluszek-19 »

9.
Pęd motocyklisty o masie m= 450 kg i szybkości V = 18 m/s wzrósł trzykrotnie. Odpowiedz, jak zmieniły się jego szybkość oraz energia kinetyczna, Oblicz pracę, jaką należy wykonać, aby zatrzymać motocykl.

Ek, i ped policzyłam. Mam problem z tą pracą . Dlaczego W = Ek ??? Tak jest w odp.
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

Post autor: paluszek-19 »

10. Siła ciągu silnika samolotu wynosi F = 222 kN. Zanim samolot wzbije się w powietrze, przejeżdza po pasie startowym drogę s= 1600 m. Oblicz pracę wykonaną przez oba silniki samolotu zanim wzbije się on w powietrze. Oblicz szybkośc wznoszenia samolotu. Wyraź ją w km/h.

Nie rozumiem w tym zadaniu co znaczy oblicz pracę przez oba silniki samolotu. Co to znaczy przez oba??
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

Post autor: paluszek-19 »

9. Samolot pasażerski Boeing o masie m = 143 tony ( z pełnym ładunkiem) porusza się na wysokości h = 10700 m z szybkością V= 849, 6 km/h. Oblicz energie kinetyczna i potencjalną samolotu. Odpowiedz, czy więcej paliwa potrzeba na podniesienie samolotu na wysokość h, czy nadanie samolotowi prędkości V.w obliczeniach przyjmij 10m/s^2

Mi sie od razu skojarzyła zasada zachowania energii Ek + Ep = 0
Wtedy byłoby Ek = - Ep
A w odpowiedziach jest normalnie liczona Ek i Ep
Nie wiem czy dobrze rozumiem tą zasade zachowania energii, wynika z tego, że nie.
Pozatym nie rozumiem o co chodzi z tym paliwem jak to obliczyć.
Proszę o pomoc.
Proszę o pomoc.
paluszek-19
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56

Post autor: paluszek-19 »

3. Cząsteczki tlenu poruszają się ze średnią szybkością V = 490 m/s, m= 5,31 * 10^-26 kg
Oblicz temperature gazu i podaj ją w stopniach Celsjusza.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

paluszek-19 pisze:3. Cząsteczki tlenu poruszają się ze średnią szybkością V = 490 m/s, m= 5,31 * 10^-26 kg
Oblicz temperature gazu i podaj ją w stopniach Celsjusza.
\(v=490\frac{m}{s}
m=5,31\cdot 10^{-26}kg
i=5\)


\(E_k=C\cdot T
\frac{mv^2}{2}=\frac{i}{2}kT
T=\frac{mv^2}{ik}
T=\frac{5,31\cdot 10^{-26}kg \cdot (490\frac{m}{s})^2}{5\cdot 1,38\cdot 10^{-23}\frac{J}{K}}
T=184,7K
T=-88,3^{\circ} C\)


przyjąłem, że cząsteczki tlenu to gaz dwuatomowy o 5-ciu stopniach swobody.. wynik dość dziwny, ale gdyby traktować go jako gaz doskonały (i=3), to wychodziłoby \(T=35^{\circ} C\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

paluszek-19 pisze:9.
Pęd motocyklisty o masie m= 450 kg i szybkości V = 18 m/s wzrósł trzykrotnie. Odpowiedz, jak zmieniły się jego szybkość oraz energia kinetyczna, Oblicz pracę, jaką należy wykonać, aby zatrzymać motocykl.
\(m=450kg
v_1=18\frac{m}{s}\)


\(3p_1=p_2
3mv_1=mv_2
3v_1=v_2
v_2=3v_1\)

prędkość wzrosła 3-krotnie

\(E_1=\frac{mv_1^2}{2}
E_2=\frac{mv_2^2}{2}=\frac{m(3v_1)^2}{2}=\frac{9mv_1^2}{2}
E_2=9E_1\)

energia wzrosła 9-krotnie

\(E_2-W_z=E_3
E_2-W=0
W=E_2
W=\frac{9mv_1^2}{2}=\frac{9\cdot 450kg\cdot (18\frac{m}{s})^2}{2}
W=656,1kJ\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

paluszek-19 pisze:9. Samolot pasażerski Boeing o masie m = 143 tony ( z pełnym ładunkiem) porusza się na wysokości h = 10700 m z szybkością V= 849, 6 km/h. Oblicz energie kinetyczna i potencjalną samolotu. Odpowiedz, czy więcej paliwa potrzeba na podniesienie samolotu na wysokość h, czy nadanie samolotowi prędkości V.w obliczeniach przyjmij 10m/s^2
\(E_k=\frac{mv^2}{2}
E_k=\frac{143\cdot 10^3 kg \cdot (236\frac{m}{s})^2}{2}=3,98\cdot 10^9 J\)


\(E_p=mgh
E_p=143\cdot 10^3 kg \cdot 10\frac{m}{s^2} \cdot 10700m=1,53\cdot 10^{10} J\)


widać, że \(E_p>E_k\), więc więcej paliwa (wkładu energii) potrzeba na podniesienie samolotu na wysokość h
bar_barossa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 maja 2010, 17:34

Post autor: bar_barossa »

paluszek-19 pisze:10. Siła ciągu silnika samolotu wynosi F = 222 kN. Zanim samolot wzbije się w powietrze, przejeżdza po pasie startowym drogę s= 1600 m. Oblicz pracę wykonaną przez oba silniki samolotu zanim wzbije się on w powietrze. Oblicz szybkośc wznoszenia samolotu. Wyraź ją w km/h. Nie rozumiem w tym zadaniu co znaczy oblicz pracę przez oba silniki samolotu. Co to znaczy przez oba??
paluszek-19 pisze:Nie rozumiem w tym zadaniu co znaczy oblicz pracę przez oba silniki samolotu. Co to znaczy przez oba??
Chodz o to że samolot ma dwa silniki, czyli licząc pracę W wykorzystujesz wzór W=2F *s a to się równa 2*222000N*1600m=710.4MJ

Natomiast drugiej części zadania też nie umiem zrobić, znaczy się doszłam do tego że trzeba skorzystać z tego, że W=E_kinetycznej czyli \(v=\sqrt{\frac{2W}{m}}\) Ale nie potrafię wyliczyć m, może ktoś pomóc? Proszę
ODPOWIEDZ