Optyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Worldmaster
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 12 wrz 2014, 17:51
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Optyka

Post autor: Worldmaster »

Przedmiot umieszczono w odległości 10 cm od zwierciadła kulistego wklęsłego o ogniskowej 4cm. Następnie wymieniono zwierciadło, nie zmieniając położenia przedmiotu. Oblicz ogniskową drugiego zwierciadła, wiedząc że stosunek odległości obrazów od zwierciadeł \(\frac{y_2}{y_1}=6\)
Worldmaster
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 110
Rejestracja: 12 wrz 2014, 17:51
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Post autor: Worldmaster »

\(x=10cm\\
f_1=4cm \\
\frac{1}{10}+ \frac{1}{y_1}= \frac{1}{4}\\
y_1= \frac{20}{3}\\
y_2=6*y_1=40cm\\
\frac{1}{10}+ \frac{1}{40}= \frac{1}{f_2}\\
\frac{1}{8} = \frac{1}{f_2}\\
f_2=8cm\)

Jednak zrobiłem sam, źle podstawiałem liczbę i dlatego mi nie wychodziło.Dodałem odpowiedź jakby ktoś chciał.
klaraa123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2017, 16:55
Płeć:

Re: Optyka

Post autor: klaraa123 »

dziękuję w imieniu całej społeczności szkolnej :D :D :D
ODPOWIEDZ