Prosty oscylator harmoniczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prosty oscylator harmoniczny
Prosty oscylator harmoniczny zbudowany z masy m=1kg i sprężyny ostałej sprężystości k=2,25N/m drga z amplitudą A=2. Jaka jest jego maksymalna prędkość drgającej masy?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 lut 2009, 19:21
Jestem specem w oscylatorach... w zawodówce dostałem całe 3+... a to coś znaczy!!!
\(k=m\omega\), czyly \(\omega=\frac{k}{m}=\frac{9}{4}\frac{1}{s}\), skoro
\(v=A\omega{cos(\omega{t})}\), a największa wartość, myślę, że chyba jest dla cosinusa równego \(1\), stąd mam:
\(v_{max}=A\omega=4,5\frac{m}{s}\)
\(k=m\omega\), czyly \(\omega=\frac{k}{m}=\frac{9}{4}\frac{1}{s}\), skoro
\(v=A\omega{cos(\omega{t})}\), a największa wartość, myślę, że chyba jest dla cosinusa równego \(1\), stąd mam:
\(v_{max}=A\omega=4,5\frac{m}{s}\)