I zasada termodynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
I zasada termodynamiki
Podczas przemiany izotermicznej ciśnienie gazu zmalało od 3x10^5 do 2x10^5. Oblicz jak i ile razy zmieniła się gęstość gazu
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
\(pV=const\) . czyli \(3 \cdot 10^5 \cdot V_1= 2 \cdot 10^5 \cdot V_2\)
\(\frac{V_2}{V_1}=\frac{3}{2}\)
jeżeli masa gazu nie ulega zmianie to \(m=\rho_1 \cdot V_1=\rho_2 \cdot V_2\)
\(\frac{V_2}{V_1}= \frac{\rho_1}{\rho_2}\)
czyli \(\frac{\rho_1}{\rho_2} =\frac{3}{2}\)
\(\rho_2 = \frac{2}{3} \rho_1\) ---gęstość zmalała , \(2/3\) razy
\(\frac{V_2}{V_1}=\frac{3}{2}\)
jeżeli masa gazu nie ulega zmianie to \(m=\rho_1 \cdot V_1=\rho_2 \cdot V_2\)
\(\frac{V_2}{V_1}= \frac{\rho_1}{\rho_2}\)
czyli \(\frac{\rho_1}{\rho_2} =\frac{3}{2}\)
\(\rho_2 = \frac{2}{3} \rho_1\) ---gęstość zmalała , \(2/3\) razy