ile ciepła wydzieli się w jednostce czasu?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gaskaaa
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 90
Rejestracja: 21 gru 2009, 12:38
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

ile ciepła wydzieli się w jednostce czasu?

Post autor: gaskaaa »

przez opornik o oporze R=200 płynie prąd o natężeniu I=0,2. ile ciepła wydzieli się w jednostce czasu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(Q=W
W=U\cdot I\cdot t
Q=U\cdot I\cdot t
R=\frac{U}{I} \ \Rightarrow \ U=R\cdot I
Q=R\cdot I\cdot I\cdot t
Q=R\cdot I^2\cdot t\)
ODPOWIEDZ