Nie moge poradzic sobie z rozwiazaniem zadań jesli ktos potrafi prosilbym o pomoc.
1. Obraz znajduje sie w odleglosci 20 cm od zwierciadla kulistego wkleslego. Wysokosc obrazu wynosi 1 cm a promien krzywizny 20cm. Oblicz odleglosc przedmiotu od zwierciadla oraz jego wysokosc.
2. Soczewka płasko wklęsła ma promeń krzywizny 40cm. Wykonana z materialu o wspolczynniku zalamania 1,4. Porównaj ogniskowa tej soczewki gdy jest ona umieszczona w przezroczystej cieczy o wspolczynniku zalamania 1,6
3. Jaka jest zdolnosc skupiajaca ukladu dwoch soczewek skupiajacych szklanych ustawionych obok siebie o ogniskowych 0,3m i 0,6m
4. Na odcinek przewodnika o dlugosci 2,3m umieszczonego w jednorazowym polu magnetycznym o indukcji 1,5 T dziala sila dwoch N.Oblicz natezenie pradu w tym przewodniku jezeli umieszczono goprostopadle do lini pola.
5. Z jaka szybkosciaporusza sie elektron w jednorodnympolu magnetycznym o indukcji 0,4T pod dzialaniem sily 0,64 * 10^-13 N. Predkosc elektronu jest prostopadla do lini pola.
Bardzo prosilbym o pomoc gdyz fizyka jest dla mnie czarna magia ;/. Z góry wielkie dzęki
Zadania Optyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
\(r=20cm \ \Rightarrow \ f=10cm
y=10cm\)
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
\frac{1}{10cm}=\frac{1}{x}+\frac{1}{20cm}
\frac{1}{x}=\frac{1}{10cm}-\frac{1}{20cm}
\frac{1}{x}=\frac{2}{20cm}-\frac{1}{20cm}=\frac{1}{20cm}
x=20cm\)
\(p=\frac{y}{x}
p=\frac{20cm}{20cm}=1\)
\(p=\frac{h'}{h}
h=\frac{h'}{p}
h=\frac{1cm}{1}=1cm\)
odp: wysokość przedmiotu jest równa 1cm, jest odległy od zwierciadła o 20cm
\(r=20cm \ \Rightarrow \ f=10cm
y=10cm\)
\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y}
\frac{1}{10cm}=\frac{1}{x}+\frac{1}{20cm}
\frac{1}{x}=\frac{1}{10cm}-\frac{1}{20cm}
\frac{1}{x}=\frac{2}{20cm}-\frac{1}{20cm}=\frac{1}{20cm}
x=20cm\)
\(p=\frac{y}{x}
p=\frac{20cm}{20cm}=1\)
\(p=\frac{h'}{h}
h=\frac{h'}{p}
h=\frac{1cm}{1}=1cm\)
odp: wysokość przedmiotu jest równa 1cm, jest odległy od zwierciadła o 20cm