1. Statek wycieczkowy rozwija średnią szybkość Vs = 72 km/h. Szybkość prądu rzeki wynosi Vp = 18 km/h. Z Bemowa do Celowa statek płynie 15 minut.
a) oblicz odległość miedzy przystaniami Odpowiedź z tyłu ksiązi: \(s = (Vs + Vp) \cdot t1\) Średnio zrozumiały jest dla mnie ten zapis.
b) oblicz, ile czasu będzie płynął statek z Celowa do Bemowa. odpowiedź : obliczenie czasu ruchu pod prąd---> od razu nasunęło mi się pytanie dlaczego pod prąd, to co rzeka tylko w jedna strone płynie? Z Bemowa do Celowa to jest z prądem i akurat tam, a z Celowa do Bemowa to już nie może płynąć z prądem? dalej odpowiedź: \(s = (Vs - Vp) \cdot t2, t2 = \frac{s}{Vs- Vp}\) a tego zapisu juz w ogole nie rozumiem
c) oblicz średnią szybkość statku na trasie Bemowo-Celowo-Be
celowo i bemowo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(v_s=72km/h
v_p=18km/h
t_1=15minut= \frac{1}{4}h\)
Jeżeli statek płynie z nurtem rzeki to jego prędkość względem brzegu będzie sumą prędkości własnej statku i nurtu rzeki (nurt "pomaga")
\(v_1=v_s+v_p\)
Jeżeli statek płynie pod prąd to jego prędkość względem brzegu będzie różnicą prędkości własnej statku i nurtu rzeki (nurt "przeszkadza")
\(v_2=v_s-v_p\)
Odległość między przystaniami to:
\(\begin{cases}
s=t_1(v_s+v_p) \Rightarrow s=22,5km
s=t_2(v_s-v_p)
t_1<t_2
\end{cases}
t_1(v_s+v_p)=t_2(v_s-v_p)
t_2= \frac{t_1(v_s+v_p)}{(v_s-v_p)}= \frac{s}{(v_s-v_p)} \Rightarrow t_2= \frac{15}{36}h=25minut\)
Średnia prędkość statku względem brzegu
\(v_x= \frac{2s}{t_1+t_2} \Rightarrow v_x= \frac{45}{ \frac{1}{4}+ \frac{15}{36} }= \frac{45}{ \frac{24}{36} }=67,5km/h\)
Co do drugiego pytania. Wykonując działania na jednostkach
\(F=m(g+a)
kg \cdot \frac{m}{s^2}= \frac{kgm}{s^2}=N\)
v_p=18km/h
t_1=15minut= \frac{1}{4}h\)
Jeżeli statek płynie z nurtem rzeki to jego prędkość względem brzegu będzie sumą prędkości własnej statku i nurtu rzeki (nurt "pomaga")
\(v_1=v_s+v_p\)
Jeżeli statek płynie pod prąd to jego prędkość względem brzegu będzie różnicą prędkości własnej statku i nurtu rzeki (nurt "przeszkadza")
\(v_2=v_s-v_p\)
Odległość między przystaniami to:
\(\begin{cases}
s=t_1(v_s+v_p) \Rightarrow s=22,5km
s=t_2(v_s-v_p)
t_1<t_2
\end{cases}
t_1(v_s+v_p)=t_2(v_s-v_p)
t_2= \frac{t_1(v_s+v_p)}{(v_s-v_p)}= \frac{s}{(v_s-v_p)} \Rightarrow t_2= \frac{15}{36}h=25minut\)
Średnia prędkość statku względem brzegu
\(v_x= \frac{2s}{t_1+t_2} \Rightarrow v_x= \frac{45}{ \frac{1}{4}+ \frac{15}{36} }= \frac{45}{ \frac{24}{36} }=67,5km/h\)
Co do drugiego pytania. Wykonując działania na jednostkach
\(F=m(g+a)
kg \cdot \frac{m}{s^2}= \frac{kgm}{s^2}=N\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lis 2009, 16:56
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
\(\frac{22,5}{54}= \frac{225}{540}= \frac{45}{108}= \frac{15}{36}
\frac{km}{ \frac{km}{h} }=km \cdot \frac{h}{km}=h\)
licznik i mianownik pomnożyć przez 10
potem podzielić przez 5
45 i 108 dzielą się przez 3 bo 4+5=9 i 1+0+8=9 a 9 dzieli się przez 3
żeby zamienić ułamek zwykły na minuty należy przemnożyć przez ilość minut w godzinie
\(\frac{15}{36}h \cdot 60 \frac{minut}{h}=25 minut\)
\frac{km}{ \frac{km}{h} }=km \cdot \frac{h}{km}=h\)
licznik i mianownik pomnożyć przez 10
potem podzielić przez 5
45 i 108 dzielą się przez 3 bo 4+5=9 i 1+0+8=9 a 9 dzieli się przez 3
żeby zamienić ułamek zwykły na minuty należy przemnożyć przez ilość minut w godzinie
\(\frac{15}{36}h \cdot 60 \frac{minut}{h}=25 minut\)