proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Prędkość chłopca wyskakującego z przycumowanej do pomostu łódki wynosiła \(4\frac{m}{s}\) . Chłopiec waży \(60 kg\), a łódka \(150kg\). Łódka odpłynęła od pomostu z prędkością:..............?
Jak powinnam to policzyć?
dziękuję
prędkość łódki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zadanie do rozwiązania z zasady zachowania pędu:
pęd początkowy: \(p_p=0\)
pęd końcowy: \(P_k=m_{ch}\cdot v_{ch}-m_l\cdot v_l\)
zasada zachowania pędu, czyli
\(p_p=p_k
m_{ch}\cdot v_{ch}-m_l\cdot v_l=0
m_{ch}\cdot v_{ch}=m_l\cdot v_l
v_l=\frac{m_{ch}\cdot v_{ch}}{m_l}
v_l=\frac{60kg\cdot 4\frac{m}{s}}{150kg}=1,6\frac{m}{s}\)
pęd początkowy: \(p_p=0\)
pęd końcowy: \(P_k=m_{ch}\cdot v_{ch}-m_l\cdot v_l\)
zasada zachowania pędu, czyli
\(p_p=p_k
m_{ch}\cdot v_{ch}-m_l\cdot v_l=0
m_{ch}\cdot v_{ch}=m_l\cdot v_l
v_l=\frac{m_{ch}\cdot v_{ch}}{m_l}
v_l=\frac{60kg\cdot 4\frac{m}{s}}{150kg}=1,6\frac{m}{s}\)