wartość wypadkowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartość wypadkowej

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Wartość prędkości ciała o masie 2 kg wzorsła o \(20\frac{m}{s}\) w ciągu 5 s. Oznacza to, że na ciało działay siły, których wypadkowa miała wartosć: ?

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(a=\frac{F_{w}}{m} \ \Rightarrow \ F_{w}=am\)

\(a=\frac{\Delta v}{t}\)

\(F_w=am \ \wedge \ a=\frac{\Delta v}{t} \ \Rightarrow \ F_w=\frac{\Delta v\cdot m}{t}\)

\(F_w=\frac{20\frac{m}{s} \cdot 2kg}{5s}=8N\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ