gdyby Słońce stało się gwiazdą neutronową...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
linux
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2010, 22:27

gdyby Słońce stało się gwiazdą neutronową...

Post autor: linux » 27 sty 2010, 22:31

W lutym 1987 roku w Wielkim Obłoku Magellana (jedna z najbliższych nam galaktyk) nastąpił wybuch supernowej. Wybuch taki (w uproszczeniu) polega na gwałtownym odrzuceniu przez gwiazdę zewnętrznej otoczki i zapadnięciu się pozostałej części w obiekt o bardzo małych rozmiarach, zwany gwiazdą neutronową (która może też być pulsarem). Wyobraźmy sobie, że w wyniku podobnej katastrofy Słońce stało się gwiazdą neutronową.
Ts=25dni=2,16*106s, Ms=2*1030kg, Rs=700 000km
a) Jaki byłby najmniejszy promień tego obiektu i najmniejszy okres obrotu?
b) Jaką gęstość miałby powstały obiekt?
c) Porównaj otrzymany wynik na okres z tablicowymi okresami obrotu gwiazd neutronowych.
Jak to zrobić?