Oddziaływania : zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Straider
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2010, 15:58

Oddziaływania : zadanie

Post autor: Straider »

Oblicz prędkość z jaką rzucono ciało pionowo do góry jeżeli na wysokości 60m znalazło się dwukrotnie w odstępie czasu 2s

Z Fizyki jestem kompletnym kretynem więc proszę o pomoc z tym zadaniem :)

za pomoc z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

masz odpowiedź do tego zadania?
Straider
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2010, 15:58

Post autor: Straider »

Nie mam niestety
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Może z tej strony choć pewności nie mam
h- wysokość maksymalna na jaką wznosi się ciało
\(h_x\)-wysokość powyżej 60m
\(v_o= \sqrt{2gh}
h=60+h_x\)

Do wyliczenia \(h_x\) - od 60m ciało wznosi się z opóźnieniem g osiąga h - w tym miejscu energia kinetyczna wynosi 0 ponieważ prędkość równa się 0; zaczyna spadać z przyspieszeniem ziemskim (g).
\(h_x= \frac{g (\frac{t}{2})^2 }{2}= \frac{gt^2}{8}=5m
v_o= \sqrt{2 \cdot 10 \cdot (60+5)}=36 \frac{m}{s}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

Straider
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 sty 2010, 15:58

Post autor: Straider »

ok Wielkie Dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ