Przesuwając skrzynię o masie 60 kg, działano siłą o wartości 500 N, jak pokazuje rysunek.
Współczynnik tarcia skrzyni o podłoże wynosi 0,5. Oblicz wartość przyspieszenia, jakie uzyskała skrzynia.
ODPOWIEDŹ: a= (około)0,13m/s^2
Ciało jako przyczyna zmian ruchu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: Ciało jako przyczyna zmian ruchu
Siłę F rozkładamy na dwie składowe:
pionową, zwiększającą nacisk na podłoże i co za tym idzie siłę tarcia \(F_y=F \cos \alpha=500 \cdot cos 60^0=500N \cdot 0,5=250N\)
poziomą , wywołującą ruch \(F_x=F \sin \alpha =500 \cdot \sin 60^0 =500N \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}=250 \sqrt{3}N \approx 433N\)
Siła tarcia wynosi więc
\(F_T= \mu \cdot (mg+F_y)= 0,5 \cdot (60kg \cdot 10m/s^2+250N)=425N\)
przyspieszenie nadaje siła wypadkowa
\(ma=F_y-F_T\\
a= \frac{433N-425N}{60kg}=0,13m/s^2\)
Gdyby siłą F ciągnąć skrzynię wtedy składowa pionowa tej siły zmniejszałaby siłę nacisku na podłoże i tarcie miałoby mniejszą wartość
pionową, zwiększającą nacisk na podłoże i co za tym idzie siłę tarcia \(F_y=F \cos \alpha=500 \cdot cos 60^0=500N \cdot 0,5=250N\)
poziomą , wywołującą ruch \(F_x=F \sin \alpha =500 \cdot \sin 60^0 =500N \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}=250 \sqrt{3}N \approx 433N\)
Siła tarcia wynosi więc
\(F_T= \mu \cdot (mg+F_y)= 0,5 \cdot (60kg \cdot 10m/s^2+250N)=425N\)
przyspieszenie nadaje siła wypadkowa
\(ma=F_y-F_T\\
a= \frac{433N-425N}{60kg}=0,13m/s^2\)
Gdyby siłą F ciągnąć skrzynię wtedy składowa pionowa tej siły zmniejszałaby siłę nacisku na podłoże i tarcie miałoby mniejszą wartość
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
chyba tak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl