wioślarz płynący w górę rzeki gubi czerpak. dostrzega zgubę po dziesięciu minutach i natychmiast zawraca. po jakim czasie od momentu zawrócenia dogoni czerpak?
Proszę o pomoc w tym zadaniu, może i proste ale dla mnie trudne, z góry dzięki za odpowiedź.
Kinematyka zadanie z wioślarzem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
z równań położenia dostaniemy:
\(x_c=v_r\cdot t_1+v_r\cdot t_2=v_r(t_1+t_2)
x_w=-(v_w-v_r)\cdot t_1+ (v_w+v_r)\cdot t_2\)
\(x_c=x_w
v_r t_1+v_r t_2=-v_w t_1+ v_r t_1+v_w t_2+ v_r t_2
v_wt_1=v_wt_2
t_1=t_2\),
gdzie
\(v_r\) prędkość nurtu rzeki
\(v_w\) prędkość własna wioślarza
odp: wioślarz dogoni czerpak po 10 minutach
\(x_c=v_r\cdot t_1+v_r\cdot t_2=v_r(t_1+t_2)
x_w=-(v_w-v_r)\cdot t_1+ (v_w+v_r)\cdot t_2\)
\(x_c=x_w
v_r t_1+v_r t_2=-v_w t_1+ v_r t_1+v_w t_2+ v_r t_2
v_wt_1=v_wt_2
t_1=t_2\),
gdzie
\(v_r\) prędkość nurtu rzeki
\(v_w\) prędkość własna wioślarza
odp: wioślarz dogoni czerpak po 10 minutach