wartosć prędkości nurtu rzeki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

wartosć prędkości nurtu rzeki

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiazaniu:

Kajakarz płynie w górę rzeki z prędkością o wartosci \(2\frac{km}{h}\) wzgledem brzegu, a w dół z prędkością o wartosci \(8\frac{km}{h}\) . Jaka jest wartosć prędkości nurtu rzeki?

dziękuję
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(\begin{cases}
v_k-v_r=2 \Rightarrow v_k=2+v_r
v_k+v_r=8
\end{cases}
2+v_r+v_r=8
2v_r=6
v_r=3km/h\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

marcin77 pisze:\(\begin{cases}
v_k-v_r=2 \Rightarrow v_k=2+v_r
v_k+v_r=8
\end{cases}\)
dlaczego w pierwszym równaniu jest minus a w drugim plus?

dziękuję
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Kiedy płynie pod prąd musi przeciwdziałać nurtowi.
Kiedy płynie z prądem nurt pomaga.
Masz odpowiedź do tego zadania?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, \(3\frac{km}{h}\)

dziekuję
ODPOWIEDZ