3 zadania z pola elektrostatycznego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mcmcjj
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 317
Rejestracja: 05 lis 2009, 18:00
Podziękowania: 225 razy

3 zadania z pola elektrostatycznego

Post autor: mcmcjj »

1. Dwa ładunki punktowe \(Q_{1} = 10^{-6} C\) i \(Q_{2} = 9 \cdot 10^{-6} C\) umieszczono w odległości l = 0,4 m od siebie. W jakiej odległości od ładunku \(Q_{1}\) natężenie pola elektrostatycznego jest równe zeru ?

2. Jaka jest wartość natężenia pola elektrostatycznego E w punkcie leżącym w środku odcinka łączącego dwa punktowe ładunki \(Q_{1} = 12 \cdot 10^{-9} C\) i \(Q_{2} = -8 \cdot 10^{9} C\), które znajdują się w odległości r = 40 cm od siebie ?

3. Dwa ładunki punktowe \(Q_{1} = 90 nC\) i \(Q_{2} = -10 nC\) umieszczono w odległości l = 12 cm. W jakiej odległości od ładunku \(Q_{1}\) siła wypadkowa działająca na trzeci ładunek Q > 0 będzie równa zeru ?
ODPOWIEDZ