Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
myszkarafala1987
- Rozkręcam się

- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 14:03
Post
autor: myszkarafala1987 » 22 sty 2010, 11:47
ciało o masie m, znajdujące sie na równi pochyłej o kącie nachylenia alfa =30 stopni, ciągnięte jest poziomą siłą F. współczynnik tarcia wynosi 0,2 . obliczyc przyspieszenie tego ciała podczas zsuwania sie z równi.
-
domino21
- Expert

- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 22 sty 2010, 14:59
\(a=\frac{F_w}{m}
a=\frac{F_x+F_s-T}{m}
a=\frac{F_x+F_n\sin\alpha-\mu F_n\cos\alpha}{m}
a=\frac{F_x+F_n(\sin\alpha-\mu \cos\alpha)}{m}
a=\frac{F_x+(mg\cos\alpha-F_y)(\sin\alpha-\mu \cos\alpha)}{m}
a=\frac{F\cos\alpha+(mg\cos\alpha-F\sin\alpha)(\sin\alpha-\mu \cos\alpha)}{m}\)