droga

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

droga

Post autor: myszkarafala1987 »

samochód porusza się z prędkością 90 km/h. jaką drogę przebedzie samochód do chwili zatrzymania się, jeżeli współczynnik tarcia wynosi 0.5 a czas reakcji kierownicy 0,4s.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(E_o+W_z=E_k
\frac{mv^2}{2}-Ts=0
\frac{mv^2}{2}=\mu mgs
mv^2=2\mu mgs
s=\frac{v^2}{2\mu g}
s_o=\frac{v^2}{2\mu g}\)


\(s_k=vt_k\)

\(s=s_o+s_k
s=\frac{v^2}{2\mu g}+vt_k\)
ODPOWIEDZ