równia pochyłą

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
myszkarafala1987
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03

równia pochyłą

Post autor: myszkarafala1987 »

ciało zsuwa się po równi pochyłej o kącie nachylenia alfa= 40 stopni. po przebyciu drogi s=0,4 m osiąga prędkośc V=2m/s jaki jest współczynnik tarcia miedzy ciałem a równią??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(E_o+W_z=E_k
mgh- \mu mg\cos\alpha=\frac{mv^2}{2}
2gh-2 \mu g\cos\alpha=v^2
2\mu g\cos\alpha=2gh-v^2
\mu =\frac{2gh-v^2}{2 g\cos\alpha}
\mu = \frac{2gs\sin\alpha-v^2}{2g\cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ