skrzynia o masie 10 kg jest ciągnięta siłą F tworzącą 45stopni z poziomem. współczynnik tarcia kinetycznego jest równy 0,5.
A) jaka jest wartośc siły jeżeli skrzynia porusza sie ze stałą prędkością?
B) ta sama skrzynia jest ciągnięta siłą F=100N. obliczyc przyspieszenie skrzyni?
skrzynia ważne prosze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 23 lis 2008, 13:03
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a.
\(v=const \ \Leftrightarrow F_{wyp}=0
F_x-T=0
F_x=T
F\cos\alpha=\mu F_n
F\cos\alpha=\mu(mg-F_y)
F\cos\alpha=\mu(mg-F\sin\alpha)
F\cos\alpha=\mu mg-\mu F\sin\alpha
F\cos\alpha+\mu F\sin\alpha=\mu mg
F(\cos\alpha+\mu \sin\alpha)=\mu mg
F=\frac{\mu mg}{\cos\alpha+\mu \sin\alpha}\)
b.
\(a=\frac{F_{wyp}}{m}
a=\frac{F_x-T}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu F_n}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu (mg-F_y)}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu (mg-F\sin\alpha)}{m}\)
\(v=const \ \Leftrightarrow F_{wyp}=0
F_x-T=0
F_x=T
F\cos\alpha=\mu F_n
F\cos\alpha=\mu(mg-F_y)
F\cos\alpha=\mu(mg-F\sin\alpha)
F\cos\alpha=\mu mg-\mu F\sin\alpha
F\cos\alpha+\mu F\sin\alpha=\mu mg
F(\cos\alpha+\mu \sin\alpha)=\mu mg
F=\frac{\mu mg}{\cos\alpha+\mu \sin\alpha}\)
b.
\(a=\frac{F_{wyp}}{m}
a=\frac{F_x-T}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu F_n}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu (mg-F_y)}{m}
a=\frac{F\cos\alpha-\mu (mg-F\sin\alpha)}{m}\)