Klocki, sprężyna, środek masy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Klocki, sprężyna, środek masy

Post autor: anetka10 »

1. Znaleźć położenie środka masy jednorodnego stożka o masie M, wysokości H i promieniu podstawy R.

odpowiedź \(\frac{H}{4}\)


2. Klocek o masie \(m_{1}=2kg\) ślizga się bez tarcia po stole z prędkością \(10 \frac{m}{s}\), a przed nim znajduje się klocek o masie \(m_{2}=5kg\)poruszający się w tym samym kierunku z prędkością\(3 \frac{m}{s}\). Do klocka o masie \(m_{2}\) przymocowana jest od strony klocka o masie \(m_{1}\)spręzyna o stałej sprężystości\(k=1120 \frac{N}{m}\). Wyznacz maksymalne ściśniecie sprezyny w trakcie zderzenia klocków.

z gory dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ