porównaj przyspieszenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

porównaj przyspieszenie

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Pojazd poruszający się ruchem jednostajnym prostoliniowym przyspieszonym w piątej sekundzie ruchu przebył drogę 100 m. Jaką drogę przebędzie tan pojazd w pierwszych 20 sekundach ruchu? Porównaj przyspieszenie z jakim poruszał się pojazd , z przyspieszeniem, jakie mogą osiągnąć samochody wyścigowe np. z przyspieszeniem bolidu Ferrari, który może osiągnąć prędkość


\(100\frac{km}{h}\) w ciagu 3 sekund. Co to może być za pojazd?

dziękuję
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(s= \frac{at^2}{2}
a_x= \frac{2s}{t^2}= \frac{200}{25}=8 \frac{m}{s^2}
s= \frac{8*20^2}{2}=1600m
v=100 \frac{km}{h}=27,78 \frac{m}{s}
a_s= \frac{ \Delta v}{ \Delta t}= \frac{27,78}{3}=9,26 \frac{m}{s^2}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

marcin77 pisze:\(s= \frac{at^2}{2}
a_x= \frac{2s}{t^2}= \frac{200}{25}=8 \frac{m}{s^2}
s= \frac{8*20^2}{2}=1600m\)
coś nie tak, pomyśl nad tym jeszcze.
ważne: w piątej sekundzie ruchu, a nie przez pięć sekund ruchu!
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Istotnie w a po robi różnicę. W piątej sekundzie skoro przebył 100m to jego prędkość chwilowa wynosiła 100m/s.
\(a= \frac{ \Delta v}{ \Delta t} = \frac{100-0}{5-0}=20 \frac{m}{s^2}
s= \frac{20*20^2}{2}=4000m\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

celia11, czy masz prawidłową odpowiedź do tego zadania?

czy nie powinno wyjść:
\(a=\frac{200}{11} \ \frac{m}{s^2}\) ??
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak, mam:

około \(4440m\)
przyspieszenie pojazdu jest 2,3976 razy większe od przyspieszenia bolidu
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

sądzę, że jest jakiś błąd w danych, ale niech ktoś inny się wypowie, może ja się mylę
ODPOWIEDZ