prędkość ciała przed uderzeniem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

prędkość ciała przed uderzeniem

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Spadek swobodny ciała opuszczonego z dachu pewnego budynku trwa około 2,5 s. Jaką prędkość będzie miało ciało tuż przed uderzeniem w ziemię?

Dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(t=2,5s
g=10\frac{m}{s^2}\)


korzystając z zasady zachowania energii:

\(E_1=E_2
mgh=\frac{mv^2}{2}
v=\sqrt{2gh} \ \wedge \ h=\frac{gt^2}{2}
v=\sqrt{2g\cdot \frac{gt^2}{2}}
v=\sqrt{g^2t^2}
v=gt
v=10\frac{m}{s^2}\cdot 2,5s=25\frac{m}{s}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

domino21 pisze:
korzystając z zasady zachowania energii:

\(mgh=\frac{mv^2}{2}\)

nie wiem co to jest?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

energię jaką posiada ciało na szczycie dachu, to energia potencjalna, która wynosi \(E_1=E_p=mgh\) (kinetycznej nie ma) a tuż przed uderzeniem o podłoże ciało ma tylko energię kinetyczną: \(E_2=E_k=\frac{mv^2}{2}\) (potencjalnej nie ma)
zasada zachowania energii mówi nam o tym, że energia całkowita układu jest stała, czyli energia początkowa musi być równa końcowej, stąd właśnie ten zapis
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziekuję o wyczerpujące wyjaśnienie:)
ODPOWIEDZ