Jaką drogę przebędzie samochód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Jaką drogę przebędzie samochód

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Jaką drogę przebędzie samochód od chwili rozpoczęcia ruchu do chwili, w której jego prędkość będzie miała wartość \(108\frac{km}{h}\) , jeśli porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem o wartości \(1,5\frac{m}{s^2}\)?

dziękuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v=108\frac{km}{h}=30\frac{m}{s}
a=1,5\frac{m}{s^2}\)


\(a=\frac{v}{t} \ \Rightarrow \ t=\frac{v}{a}
s=\frac{at^2}{2}=\frac{a\cdot (\frac{v}{a})^2}{2}=\frac{v^2}{2a}
s=\frac{(30\frac{m}{s})^2}{2\cdot 1,5\frac{m}{s^2}}=300m\)


odp: samochód przebędzie drogę 300m.
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ