jaką drogę pokonał samochód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

jaką drogę pokonał samochód

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Samochód przejechał \(\frac{1}{4}\) trasy w pół godziny z prędkością średnią \(20 \frac{km}{h}\). Pozostałą część trasy pokonał z prędkością średnia \(30 \frac{km}{h}\). Jaką drogę samochód pokonał i ile czasu to trwało. Ile wynosiła prędkość średnia samochodu, z jaką pokonał cała trasę?

dziękuję
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

\(t= \frac{s}{4*20} + \frac{3s}{4*30}= \frac{3s}{80}
v_s = \frac{s}{\frac{3s}{80}}= \frac{80}{3} km/h
0,5= \frac{s}{4*20}
s=40km
t=\frac{3s}{80}=\frac{3*40}{80}=1,5h\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ